請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

[半音階]拆件後遺失一個膠粒的後果

poster 發表於 2012-2-18 18:49:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

練習既時候,吹唔響低音g#,拆件後原來有塊膠片脫落,嘗試用膠水黏合,但唔記得如何還原,最弊係有粒膠粒(左一個右一個的)唔見了,唔知可唔可以去配,或者無左粒膠粒都ok呢?

(文章取材源於本論壇會員: Betty)
 樓主| poster 發表於 2012-2-18 19:07:51 | 顯示全部樓層

膠粒的作用, 是避免按鍵片碰到螺絲, 出現金屬碰撞聲.
膠粒的問題, 是在吹嘴組合安裝時, 往往出現安裝方向不正, 膠粒受擠壓變形, 壓扁, 旁邊有"肚腩"擠出, 跟按鍵片有摩擦, 令到按鍵不暢順.
其實膠粒, 其中一邊螺絲有就可以, kenny(資深隊員)的口琴全都刻意拿走其中一粒膠粒, 以減少上述的摩擦
只要其中一邊有膠粒"頂住"螺絲, 另一邊的螺絲也不會發生碰撞
所以, 膠粒, 一粒就夠                                                                                
(文章取材源於本論壇會員: Kenny)